DİSKONEJİK AĞRI

DİSKONEJİK AĞRI

Diskojenik ağrı, her iki omurga arasında bulunan diskin ağrısıdır. Bu diskin üzerinde bir kapsül vardır ve kapsül ağrıya hassastır. Diskin eskimesi yani dejenere olması, kapsüldeki yırtıklar diskojenik ağrıya yol açar. Bu hastalık daha çok orta yaş hastalığıdır. Hastada zaman zaman öne eğilip kalktığında bel tutulmaları olur. Ayakta kaldıkça, yol yürüdükçe bel ağrısı artar; yatınca azalır. Ağrı kalçasına yayılabilir ancak bacağa vuran bir ağrı olmaz.

Diskojenik ağrı neden olur?

Genellikle omurganın kötü kullanılmasına bağlıdır. Eğer karın ve sırt kasları güçlü olursa bu omurgaya iyi bir destek olur. Bu nedenle spor hayatımızda olmalıdır. Aşırı kilo omurganın yükünü arttırır, bu da dejenerasyona yol açar. Ayrıca kontrolsüz öne eğilerek ağır yük kaldırma, oblik bel hareketleri yine diskleri bozan davranışlardır. Zayıf da olsa ailesel yatkınlık da bir neden olabilir.

Bu hastalar ağrı nedeniyle ameliyat edilir. Eğer hastaya diğer tedavi şekilleri (yatak istirahati, ilaç tedavisi, fizik tedavi) uygulanmış ancak geçmemişse, ağrı nedeni ile günlük hayatını sürdüremiyor ise “ben artık bu ağrılarla yaşayamıyorum” diyorsa cerrahi önerilir. Yapılacak ameliyatta omurgaya enstrüman (platin) konur. Bu dinamik dediğimiz hareketli platin olabilir ya da hareketsiz rijit enstrüman (platin) olabilir. Hastanın ameliyattan sonra takibi, altıncı haftadan sonra karın ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizlere başlaması ve fizik tedavi önerilir.