BOYUN FITIĞI
Boyun fıtığı her iki omurga arasındaki kıkırdak dokunun omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi (kayması) halidir. Bu nedenle omurilik ve sinirlerde sıkışma olur ve buna bağlı olarak boyun fıtığı hastalığı ortaya çıkar. Boyun fıtığı daha çok orta yaş grubunda görülen bir hastalıktır.
Boyun fıtığı neden olur?
Genellikle omurganın kötü kullanılmasına bağlıdır. Bu ne demek? Eğer boyun kasları güçlü olursa bu omurgaya iyi bir destek olur. Bu nedenle spor hayatımızda olmalıdır. Çağımızda en çok masa başı çalışanlarda görülmektedir. Uzun süre başın öne eğik halde tutulması, boyun kaslarının zayıf olması disk dejenerasyonuna ve boyun fıtığına yol açan en önemli nedenlerdendir. Araç içi kaza sonucu boyundaki bağ dokularının zarar görmesi boyun fıtığını başlatan bir diğer nedendir. Zayıf da olsa ailesel yatkınlık da bir neden olabilir.
Tedavi nasıl olmalıdır?
Boyun fıtığı çok farklı şekillerde olabilir. Fıtığın durumuna ve hastanın muayene bulgularına göre tedaviye karar verilir.
Hangi hastalarda cerrahi gerekir?
Kişinin kollarında veya kol ve bacaklarında kuvvet kaybı başlamış ve ilerliyorsa, yürüme güçlüğü varsa, idrarını ve büyük abdestini tutamıyorsa, hekim bu durumun hastası için riskli olduğunu düşünüyorsa cerrahi önerilebilir. Ağrı bir cerrahi nedenidir. Ancak hekim ve hastanın buna birlikte karar vermesi gerekir. Eğer ağrı uzun süredir varsa (3 ay ve üzeri) o zaman ağrı nöropatik karakter kazanabilir. Bu durumda yapılan ameliyat çok yüz güldürücü olmayabilir. Hastanın ameliyattan sonra takibi ve altıncı haftadan sonra boyun kaslarını güçlendirici egzersizlere başlaması, fizik tedavi önerilir.